Condensatie vorming op uw ramen is iets wat we in de winter vaak mee te maken krijgen. Condensatie is de oorzaak van warme en vochtige lucht die op een koud oppervlak terecht komen. Ramen zijn, omdat ze rechtstreeks in contact staan met de buitenlucht, meestal de koudste oppervlakken in een woning. De warme binnen lucht en zeer vochtige buitenlucht die de koude ramen bereikt, kan dan voor condensatie zorgen…

Zit de condensatie aan de binnen- of buitenzijde of tussen het glas?

We moeten eerst en vooral een onderscheid maken tussen de verschillende plaatsen waar condensatie kan optreden, nl. aan de buitenzijde of de binnenzijde van het raam of tussen de glasbladen.

Condensatie aan de buitenzijde kan op zich geen kwaad en toont aan dat uw ramen goed isoleren. De buitenzijde van uw raam wordt namelijk niet opgewarmd door de verwarming in de kamer waardoor het oppervlak koud blijft. Wanneer het buiten dan warmer wordt, wordt waterdamp afgezet op het koude oppervlak wat dan omgezet wordt in vocht of condensatie. Deze condensatie zal pas verdwijnen wanneer ook het glas dezelfde temperatuur als de temperatuur buiten heeft.

Condensatie aan de binnenzijde van de ramen is afkomstig door wat zich binnen de woning afspeelt. Zo kan je in de badkamer te maken krijgen met condensatie door het douchen of in de keuken door te koken zonder dampkap. Condensatie aan de binnenzijde van de ramen is op zich geen enkel probleem aangezien deze ook vrij snel terug verdwijnt. Indien de condensatie na verscheidene uren nog zichtbaar is, betekent dit dat uw woning voorzien is van een slechte ventilatie.

Condensatie tussen de glasbladen of spouw is de slechtste vorm van condensatie aangezien dat dit wijst op een defect van of lekkage in het raam. Zeker wanneer deze condens niet op korte tijd verdwijnt, is er sprake van een probleem. Na lange tijd zal het vocht er namelijk voor zorgen dat uw raam niet langer doorzichtbaar is en zal het bovendien uw schrijnwerk gaan aantasten.

Enkele tips om condensatie op uw ramen te vermijden

Eerst en vooral is het verminderen van de vochtproductie een goede oplossing tegen condensatie. Een goede afzuiging in de badkamer, het gebruiken van een dampkap, … Maar als mens produceren wijzelf natuurlijk ook vocht door uit te ademen, te zweten, … En dat kan u natuurlijk niet vermijden.

Voorkom condensatie door te ventileren

Er zijn verschillende oplossingen om condens te voorkomen. Maar een eerste belangrijke tip is altijd goed de woning ventileren! Ventilatie zorgt ervoor dat de ‘vuile’ en vochtige binnenlucht afgevoerd wordt en steeds opnieuw vervangen wordt door frisse buitenlucht. Zo zal de condensatie drastisch verminderen en zelfs volledig kunnen vermeden worden.

Een extra voordeel is dat vochtige lucht moeilijker te verwarmen is. Een goede ventilatie zal er dus ook voor zorgen dat je minder hard moet verwarmen om tot dezelfde temperatuur te komen.

PVC ramen die superisolerend zijn voorkomen condensatie

Wat zeker ook altijd helpt, zijn superisolerende PVC ramen. De zogenaamde koudebrug is namelijk de oorzaak van condensatie. De koudebrug wordt gevormd door elementen die zowel met de buiten- als met de binnenlucht in contact staan. Daarvoor is een correcte plaatsing van uw ramen van groot belang.

Het voordeel van nieuwe PVC ramen is dat deze niet alleen voorzien zijn van hoogrendementsglas (dubbel glas of meerdere panelen glas waartussen argon gas zit die voor isolatie zorgt) maar ook van geïsoleerde profielen waardoor ook het profiel niet langer een koudebrug vormt door gebruik van meerdere kamers in het PVC profiel.

Bij Novorama vertellen wij u graag meer over hoe u condensatie kan vermijden en welke rol PVC ramen hierin kunnen spelen.