Kostprijs raam in kaart gebracht

De kostprijs van een raam; wat kunnen we daarvan verwachten? Dit is zeer afhankelijk van een aantal factoren. De kosten verschillen immers per klus en zijn onder andere afhankelijk van de grootte van het project en de gebruikte materialen. Voor plaatsing van meerdere ramen geldt bijvoorbeeld vaak dat de kostprijs van een raam per stuk minder hoog wordt. Het ligt dus erg aan de situatie.

Bepaalde kosten zijn immers het zelfde om één raam te vervangen als voor een volledige renovatie. Dit gaat onder andere over de verplaatsingskosten voor de opmeting en de plaatsing van de ramen. Die afstand blijft immers hetzelfde.

De hoofdcomponenten van een raam

De hoofdonderdelen van een raam zijn het glas, het raamprofiel en het beslag. Dit bepaalt voor ongeveer de helft de kostprijs van een raam per stuk. Een raam bestaat voornamelijk uit glas, terwijl de profielen van het raam vaak duurder zijn dan het glas zelf.

De drie factoren die het meeste invloed hebben op de kostprijs van een raam betreffen de directe loonkosten, hoe het raam is samengesteld en de kosten die met transport en plaatsing van het raam gemoeid gaan.

Raamprofielen

De kostprijs ligt hoger naarmate er meer mankracht voor de productie nodig is. Sommige ramen zijn bijvoorbeeld onderverdeeld in meerdere kleine ramen of hebben enkele delen die wel open kunnen en enkele delen die dat niet kunnen.

Vaak geldt ook dat naarmate er meer profielen of kaders zijn, een raam ook duurder wordt. Een dubbel opendraaiend raam heeft bijvoorbeeld meer profielen dan een zelfde raam dat niet open kan en zal dus ook duurder zijn.

Materialen

De keuze aan materialen kan een behoorlijk verschil maken. Zo voert een aluminium profiel de prijs op ten opzichte van hout en PVC. Hout is moeilijker te onderhouden en gaat vaak minder lang mee dan PVC en aluminium.

Natuurlijk zijn er ook weer verschillen in de materialen onderling. Zo kan een goede thermische onderbreking in een aluminium profiel de kosten verder opvoeren. De kleur heeft ook invloed op de prijs, bijvoorbeeld een folie op PVC ramen of bicolor gelakt bij aluminium ramen, dan ligt de kostprijs ook hoger.

Het glas in uw ramen

Toevoegingen en bepaalde bewerkingen van het glas kunnen de kostprijs ook opvoeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor glas met zonwering of extra thermische isolatie. Materiaal met extra beveiliging tegen inbraak wordt ook doorberekend in de prijs. In plaats van voor dubbel glas kan er ook gekozen worden voor driedubbel glas en glas met een hoger rendement.

Toch kan er op lange termijn geld bespaard worden door deze extra functies, omdat een hogere isolatie van het glas ervoor zorgt dat de verwarming in de winter minder hoog hoeft te staan. Ook kunnen isolerende materialen ervoor zorgen dat er een premie kan worden ontvangen van de overheid.

Loonkosten voor de plaatsing van uw ramen

Zoals gezegd bepaalt het aantal manuren dat in het handwerk gestoken wordt ook voor een groot deel de prijs. Zo wordt bij ramen die bestaan uit meerdere vakjes vaak zelfs de prijs per vakje gerekend. Bij automatisering zijn de productiekosten vaak rond de 15%.

Het land van herkomst bepaalt ook voor een gedeelte de loonkost omdat deze voor ramen gemaakt in bijvoorbeeld Duitsland tot 10 uur per uur lager ligt dan in Belgie.

Levering van het raam

Ook het transporteren en het laten plaatsen van het raam kost geld. De kosten die gemoeid gaan met het transport van het raam is niet afhankelijk van het aantal ramen, maar zal de kostprijs voor 1 raam dus in principe hoger maken dan voor twintig ramen.

Installatie van het raam

Als het om de installatie van een raam gaat, dan worden de kosten bij veel bedrijven per halve dag gerekend. Dus voor één of drie ramen zijn de kosten vaak ongeveer gelijk voor de installatie. De kostprijs per raam daalt dan als het om plaatsing van meerdere ramen gaat.

De kostprijs voor het vervangen van aluminium ramen ligt ook hoger dan voor PVC ramen omdat het meer werk vraagt om te plaatsen.

Exacte prijsbepaling raam

Het is dus onmogelijk om standaard prijzen te bepalen voor ramen omdat er zoveel factoren een rol spelen zoals het type raam,de kleur,het glas of het aantal ramen voor het uit te voeren project.

Daarom is het altijd het best om een offerte op maat te laten opmaken door een ervaren plaatser van ramen om de exacte prijs te bepalen voor uw project.

Voor meer informatie over kostprijs ramen

Omdat de kostprijs voor een klus moeilijk exact weer te geven is, kunt u bij Novorama  gratis en vrijblijvend een offerte op maat aanvragen. Op deze manier weet u van tevoren wat u kunt verwachten van de kosten die gemoeid gaan met de levering, installatie en afwerking van uw ramen. Novorama staat voor duidelijkheid en klantenservice. U kunt voor meer informatie bellen naar: 0473 202378 of een offerte aanvragen via onze website.