PVC ramen plaatsen laat je best over aan een vakman

Nieuwe PVC ramen plaatsen vraagt veel vakkennis en wordt daarom best over gelaten aan mensen met ervaring en kennis van zaken. Zelfs voor mensen die handig zijn en de verbouwingen aan hun woning zoveel mogelijk zelf willen doen omdat ze dit leuk vinden of de kosten willen drukken vinden het zelf plaatsen van ramen meestal een stap te ver gaan omdat dit specifieke technische kennis vereist waarover zelfs een doorwinterde doe- het- zelver meestal niet beschikt.

Een ander nadeel van zelf ramen plaatsen is dat u 21% BTW betaald indien u enkel de ramen aankoopt en niet laat plaatsen door een erkend aannemer. In het ander geval betaald u slechts 6% BTW indien uw woning reeds 5 jaar oud. Door een aanpassing aan de wetgeving vanaf 2016 moet uw woning 10 jaar zijn.

PVC ramen plaatsen – opmeting ramen

Het eerste belangrijke punt vooraleer men de PVC ramen kan plaatsen is de opmeting van uw ramen om ze te bestellen en laten produceren bij de fabrikant.

Aangezien PVC ramen en deuren altijd op maat gemaakt worden volgens de afmetingen van uw raam en deur openingen moet dit met precisie gebeuren rekening houdend met verschillende factoren zoals:

  • Hoeveel slag is er aanwezig achter de dagopening?
  • Moet er met blokkader gewerkt worden als er geen slag achter de dagopening aanwezig is?
  • Welke draairichting ,onderdorpel,type glas en glaslatten moeten er voorzien worden?

Deze zaken moeten eerst allemaal goed bekeken worden om de juiste ramen en deuren te bestellen. Ook met de toebehoren zoals rolluiken en vliegenramen moet er rekening gehouden worden bij de opmeting van uw ramen.

PVC ramen plaatsen – voorbereiding

Wanneer de ramen en deuren klaar zijn voor plaatsing dient men bij renovatie eerst de raamopening voor te bereiden door de oude ramen en de omlijsting uit te breken,daarna dienen de oude lijm en cementresten weg genomen te worden.

Bij nieuwbouw is de opening van de ramen reeds klaar gemaakt door de aannemer die het metselwerk en de arduindorpels geplaatst heeft.

PVC ramen installeren – plaatsing

Voor men de PVC ramen gaat plaatsen moet men eerst een silicone bad aanbrengen over de volledige breedte van de raamopening waarop men dan het raam zal plaatsen. Dit is om onder het raam een goede afdichting te bekomen tegen wind en vocht aangezien wij steeds streven naar een goede isolatie.

De volgende stap is het plaatsen van het raam waarbij de volgende zaken moeten gecontroleerd worden. Bevind het raam zich aan beide zijden even veel achter de slag? Staat het raam pas geplaatst en tegen de buitengevel? Eenmaal het raam correct geplaatst is kan het raam vast gezet worden.

Het vast zetten van het raam gebeurt door middel van bevestigingsankers die op de zijkant van het raam geplaatst worden en daarna met steen vijzen in de muren vast geschroefd worden.

Het aantal ankers op elke zijde van het raam is afhankelijk van de afmetingen. Er wordt altijd één bevestigingsanker op het begin en einde van het raam geplaatst op 20cm van de hoek en eventueel nog ,1,2 of 3 daar tussen in. Zodra dit gebeurt is kan men over gaan tot de plaatsing van het glas en andere zaken zoals de rolluiken en horren.

PVC ramen plaatsen – afwerking ramen

Dan volgt nu de laatste stap bij het plaatsen van uw PVC raam en dat is het opspuiten rond de zijkant van het raam met PUR schuim aan de binnenzijde, en ook het afkitten met silicone langs de buitenzijde van het raam. Dit wordt meestal gedaan met transparante silicone maar kan ook in RAL kleur.

Dit dient om een perfecte water en winddichtheid te bekomen wat steeds een prioriteit moet zijn bij het plaatsen van uw nieuwe ramen. Nadien zullen de PVC ramen dan aan de binnenzijde verder afgewerkt worden met eventueel een rolluikkast en een omlijsting in PVC of waterwerende MDF. Bij nieuwbouw en bij de plaatsing van aluminium ramen wordt dit meestal uitgepleisterd en hoeft er door de ramen plaatser geen binnenafwerking voorzien te worden.

Wenst u ook nieuwe PVC ramen te plaatsen? Vraag dan gerust uw vrijblijvende offerte op maat en wij zorgen dan voor een vakkundige plaatsing van uw ramen en deuren.