Welke soorten glas zijn er beschikbaar?

Er bestaan vrij veel verschillende soorten glas met hun eigen kenmerken en toepassingen. Novorama geeft u graag een overzicht wat betreft de mogelijkheden die er bestaan betreffende het soort glas waarvoor u kiest bij de plaatsing van uw nieuwe ramen en deuren.

Hoogrendementsglas is de standaard

Hoogrendementsglas is een thermische beglazing ,dit type glas is nu de standaard bij de plaatsing van nieuwe ramen en deuren . De samenstelling van dit glas bestaat uit 2 glasplaten van 4mm met daar tussen een spouw van 16mm gevuld met een milieuvriendelijk edelgas genaamd argon. Afhankelijk van de oppervlakte van uw raam of deur kan de dikte van het glas veranderen naar een dikte van 6 of zelfs 8mm. Aan dit thermisch isolerend glas kunnen verschillende functies worden toegevoegd.

Gelaagd of veiligheidsglas

Gelaagd glas is een hoogrendementsbeglazing die voorzien wordt van 1 of 2 coatings (PVB) waar door bij glasbreuk de glas stukken met elkaar verbonden blijven ,ze blijven als het ware aan de folie kleven waardoor het risico op snijwonden verminderd wordt.

Er bestaat sinds 2008 een glasnorm die zegt dat alle glas dat lager dan 90cm van de vloer komt voorzien moet zijn van een gelaagde coating. In particuliere woningen enkel aan 1 zijde gecoat en bij bedrijven moet deze folie voorzien zijn langs 2 zijden.

Dit glas wordt ook veiligheidsglas genoemd omdat de folie het moeilijker maakt om het glas in stukken te slaan en in te breken in uw woning.

Gelaagd glas is wel een stuk zwaarder dan gewoon hoogrendementsglas en de geluids en zonwerendheid ligt ook hoger door de coating die aangebracht wordt. Naar uitzicht toe is er geen verschil tussen hoogrendementsglas en gelaagd glas.

Gezandstraald of mat glas

Gezandstraald glas wordt bekomen door het krachtig spuiten van een schuur produkt op de beglazing. Er kan ook een figuur, heldere boord of tekst voorzien worden in uw gezandstraalde beglazing. Gezandstraald glas wordt vooral gebruikt in sanitaire ruimtes zoals badkamer, toilet en ook in voordeuren.

De voordelen van gezandstraald glas zijn:

  • belemmert het binnen kijken
  • accentueert de architectuur
  • is onderhoudsvriendelijk
  • onbeperkte mogelijkheden
  • weinig verlies van lichtinval

Zonwerende beglazing

Het zonwerend effect wordt bekomen door een fijne metaallaag aan te brengen aan de binnenzijde van de glasplaat om het teveel aan zonlicht op te vangen. Zonwerende beglazing garandeert niet alleen een optimale bescherming tegen het zonlicht maar biedt ook een uitstekende warmte isolatie.

Geluidswerende beglazing

Geluidswerende beglazing is een noodzakelijk iets voor woningen gelegen in de directe omgeving van drukke verkeerspunten, spoorwegen, vliegvelden of scholen.

Geluidsisolatie wordt bekomen door het combineren van glasplaten met verschillende diktes en bredere spuwen en wordt ook nog voorzien van een speciale coating (PVA) .Door de verschillende diktes van de glasplaten wordt de akoestiek gebroken en door de coating krijgt het glas ook de inbraakwerende eigenschap met zich mee.

Wenst u meer advies over welke soort glas u best gebruikt in uw nieuwe PVC ramen en deuren ,contacteer ons gerust.