Wat is thermische glasbreuk?

Thermische glasbreuk ontstaat in glas wanneer er sprake is van een temperatuur verschil in verschillende delen van het glas dat zich in uw ramen en deuren bevind. Deze verschillen belasten het glas tot op het punt dat de belasting groter is dan de kracht van het glas, resulterend in thermische glasbreuk. Dit fenomeen is niet nieuw en is vaak niet toe te schrijven aan de kwaliteit van het glas, maar meer aan de omstandigheden waarin het glas zich bevind. De vuistregel hierbij is dat hoe groter het glasoppervlak, des te groter de thermische belasting wordt. Dit doordat er meer hitte wordt geabsorbeerd en er grotere temperatuurverschillen ontstaan, door onder andere gelokaliseerde schaduw. De randen zijn vaak koeler dan het middenstuk van het glas.

Verder is de vorm van de schaduw zeer relevant. Geadviseerd word om bij het gebruik van bijvoorbeeld een zonnewering, deze in een rechthoekige vorm en niet in een L of V vorm te kopen. Deze laatste twee vergroten de stress factoren. Daarnaast kan de stress verkleind worden door, wanneer men toch thermische stress moet uitvoeren door bijvoorbeeld een zonnewering, minstens 50% van het glas te beschaduwen. Tevens is een bewegende schaduw beter dan een statische.

Herkennen van thermische glasbreuk

Herkennen van dit type glasbreuk kan op twee manieren door de twee bekende vormen: Hoge stress en lage stress glasbreuken. Een lage stressbreuk herkent men aan een enkele barst die langzaam zich door het glas verspreid. De hoge stress breuk is een scheur welke direct vertakt in meerdere kleine scheuren. Ziet u één van deze fenomenen, dan kan dit een teken van thermische glasbreuk zijn.

Wat veroorzaakt thermische glasbreuk

Zoals eerder genoemd wordt thermische glasbreuk veroorzaakt door temperatuurschommelingen tussen verschillende delen van een glasplaat. De grootste, verwijtbare, boosdoener hierbij is de zon. Het ene deel van de glasplaat wordt blootgesteld aan de zon, terwijl een ander deel dit niet wordt. Dit zorgt ervoor dat, door de warmte, het ene deel gaat uitzetten, en het andere deel dat koel blijft niet uitzet. Wanneer het koelere gedeelte minder sterk is dan de belastende kracht van het uitzettende, warme, deel van het glas, breekt het glas. Op dat moment is er sprake van thermische glasbreuk.

De risico’s van thermische glasbreuk beheersen

De risico’s van thermische glasbreuk kunnen beheerst worden door middel van de eerder genoemde factoren in acht te nemen, het glas te laten behandelen, of van te voren speciaal glas aan te schaffen. Het laatste is vaak een beter optie met betrekking tot de kosten ten opzichte van de gecombineerde kosten bij aanschaf en plaatsing van glas, dat vervolgens nog eens behandeld moet worden. Verder is het belangrijk om hitte- en verkoelingselementen in uw huis niet direct op het glas te richten. Denk bijvoorbeeld aan een airconditioning apparaat dat koude lucht blaast. Als u dit per ongeluk op het raam gericht heeft, en buiten de zon op het raam schijnt, is de thermische stress erg groot. Wees dus op uw hoede, en denk goed aan hoe uw glas wordt blootgesteld aan temperatuurwisselingen. Wij raden u aan om een expert in de hand te nemen, en zo hoge en vooral onnodige kosten te voorkomen.

Aarzel niet en bel of mail ons via de contact pagina zodat wij antwoord kunnen geven op al uw vragen over, en het voorkomen van, thermische glasbreuk!