Wat is een U-waarde eigenlijk?

Een van de grootste kostenposten van uw woning is uw energieverbruik. Hier bent u zelf waarschijnlijk wel van bewust. Maar hoe kunt u dit verbruik nou terugdringen? Deze kosten zijn immers onontkoombaar, en zullen elke maand weer op uw portefeuille drukken. Een van de beste manieren is door een goede, gedegen isolatie van uw huis.

De grootste factoren in het vasthouden van warmte, en dus het gedegen isoleren van uw huis, zijn onder andere uw ramen. Alle plekken met openingen naar de buitenlucht, waar losse onderdelen bevestigd zijn, zijn uw risicogroepen. Dit zijn dus ramen, kozijnen, deuren, luchtuitlaten etc. Hier hebben wij het specifiek over de U-waarde van uw ramen.

De U-waarde is de eenheid waarin de warmtedoorgang coëfficiënt wordt uitgedrukt. Oftewel, de hoeveelheid warmte die er per seconde, vierkante meter en verschil in enkele graad, doorgelaten wordt van de ene naar de andere zijde van een afscheiding. Dit is een zeer belangrijk statistiek gezien het feit dat energie een kostbaar goed is voor ons allen. Niet alleen voor uw rekening, maar ook met het oog op de duurzaamheid voor het milieu, en uw ecologische voetafdruk.

Beïnvloedende factoren en de U-waarde van ramen

Ramen hebben als doel, zoals u weet, om naar buiten of binnen te kunnen kijken, uw huis esthetisch te verbeteren en licht binnen te laten. Echter is dit niet het enige wat een raam doet. Een raam heeft tevens een wisselwerking met de omgeving. Deze wisselwerking is tussen het raam en onder andere de buitentemperatuur, zonlicht, wind en binnentemperaturen.

Zoals u eventueel al heeft kunnen lezen in ons artikel over thermische glasbreuk. Verder worden ramen beïnvloed door de straling afgegeven door de zon, en de luchtstroom rondom de ramen. Om deze redenen is de U-waarde ontstaan, en wordt deze gebruikt om de duurzaamheid en efficiëntie met betrekking tot energieverbruik aan te geven. Een zeer gewaardeerde eenheid binnen de bouw. Zoals eerder genoemd is de U-waarde gekoppeld aan de hoeveelheid en met welke snelheid warmte wordt afgegeven door materialen. In dit geval de U-waarde van ramen.

Een lage U-waarde betekent dat een materiaal of product zeer goed isoleert. Hoe lager de U-waarde hoe minder warmte er wordt afgegeven aan de andere zijde. Een hoge U-waarde geeft aan, in het geval van ramen, dat u veel warmte kwijt raakt en de buitenlucht. Dit betekent meer stoken, en hogere energiekosten voor u.

Welk type glas voor een lage U-waarde?

Voordat we het gaan hebben over welk type glas het beste geschikt is ter goede isolerende werking van uw ramen, gaan we eerst wat verder kijken naar de U-waarde zelf, en er dieper op in. De U-waarde wordt opgebouwd door twee verschillende factoren. Deze twee factoren bepalen samen de U-waarde van uw ramen en zijn:

– Emissiviteit / Stralingsvermogen
– Conductiviteit / Geleidingsvermogen

De emissiviteit is het vermogen van een materiaal om specifieke soorten energie op te nemen en deze energie uit te stralen naar een andere ruimte. Vandaar dat dit ook wel het stralingsvermogen wordt genoemd. Dit stralingsvermogen in combinatie met de conductiviteit, anders bekend als het geleidingsvermogen vormt de U-waarde.

De laatste staat voor de mate waarin een materiaal elektriciteit kan geleiden. Er zijn vele mogelijkheden beschikbaar ter verbetering van de U-waarde van glas. Onder andere speciale coatings of dubbel, of zelfs drievoudig, gelaagd glas.

Aarzel niet en bel of mail ons via de contact pagina zodat wij antwoord kunnen geven op al uw vragen over het beter isoleren van uw huis, of voor een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe PVC ramen en deuren!