Ventilatie ramen steeds belangrijker én voordeliger

De bouw is sterk veranderd over de jaren. Er is veel vooruitgang op het gebied van luchtdichtheid en isolatie. Door de steeds beter wordende isolatiemogelijkheden in de nieuwbouw is als gevolg de luchtdichtheid beter geworden. Dit betekent dat huizen zodanig luchtdicht zijn geworden dat een natuurlijke aan- en afvoer van lucht zoals we die van vroeger kennen niet altijd mogelijk is. Deze ouderwetse manier van aan- en afvoer van verse en vervuilde lucht werd voortgedreven door de slechte isolatie van huizen. Hierbij kon de lucht op een natuurlijke wijze circuleren door de naden en kieren van ramen en deuren. Goed voor de ventilatie, maar erg slecht voor de energiekosten, isolatie en warmtebehoud.

Moderne technieken voor ventilatie ramen en deuren

Met de moderne technieken die gebruikt worden voor het produceren en leveren van glas en PVC ramen en deuren hoeft er een stuk minder gestookt te worden in de winter. En het blijft koeler in de zomer. Een slimme oplossing om geld te besparen en milieuvriendelijker te leven dus. Deze goede isolatie kan er echter voor zorgen dat er te weinig verse lucht in huis komt en te veel vuile lucht blijft hangen. De vervuilde lucht kan zorgen voor nare geuren, maar ook voor problemen met vocht of zelfs gezondheidsproblematiek.

Ventilatie ramen en deuren; EPB-eisen

Het is sinds 2006 wettelijk verplicht om bij nieuwbouw en grotere renovaties een ventilatiesysteem te installeren. Dit maakt onderdeel uit van de bekende EPB-eisen. Deze afkorting staat voor ‘energieprestatie en binnenklimaat’. Binnen de EPB-eisen valt ook de minimale U-waarde van een woning. De U-waarde staat voor warmteverlies per vierkante meter. Oftewel, hoe goed uw woning minimaal geïsoleerd moet zijn volgens de wet. Doordat er minimale isolatie-eisen zijn is voldoen aan de ventilatie eisen lastiger. Hierbij is de norm dat er minstens 20 kubieke meter verse lucht per uur moet worden aangevoerd. Dit is helaas niet overal het geval. De luchtkwaliteit is bij veel woningen té laag en dit kan vervelende consequenties hebben voor de inwoners. Wat kunnen we hieraan doen?

Ventilatie ramen en deuren

In principe bestaan er vier soorten ventilatiesystemen. Deze systemen worden geclassificeerd als; A, B, C en D. Er zijn verschillende voor- en nadelen bij alle vier de systemen. Een perfect systeem voor alle woningen bestaat niet. Dit is maatwerk en het beste ventilatiesysteem is degene die het beste past bij een specifiek huis.

Ventilatie ramen; systeem A

Dit systeem kenmerkt zich door zowel een natuurlijk aan- als afvoer van lucht. Hierbij komen geen mechanische onderdelen te pas. Deze vorm van ventilatie werkt via ventilatieroosters waarvan u de stand handmatig kunt regelen. Deze roosters zorgen voor de aanvoer van verse lucht. De afvoer gaat via afvoerkanalen. Denk hierbij aan het systeem van een afzuigkap. Het is niets meer dan een afvoerbuis die verticaal omhoogloopt en zo vervuilde lucht naar buiten brengt. Deze kanalen worden geplaatst in en boven vochtige ruimtes zoals een badkamer of keuken. Het voordeel van systeem A zijn de lage aanschaf en onderhoudskosten. Het nadeel is dat u mogelijk last kan hebben van omgevingslawaai, dat uw huis binnenkomt langs de open verbinding met de buitenlucht. Dit leidt tevens tot warmteverlies wegens de verbinding met de koude buitenlucht. Geluiddempende roosters worden geadviseerd. Ook kan de luchtcirculatie soms ervaren worden als tocht.

Ventilatie ramen; systeem B

Een type B-systeem heeft een natuurlijke afvoer van lucht en een mechanisch luchttoevoersysteem. Dit systeem wordt regelmatig gebruikt als er niet genoeg ramen zijn, of niet het juiste soort. Ook bij veel lawaai van buiten of appartementen die ingesloten zitten tussen andere appartementen is dit een veelgebruikt systeem. De kosten hierbij zijn iets hoger dan een type A-systeem door de mechanische werking. Bij een type B-systeem is er eveneens sprake van contact met de buitenlucht waardoor er warmteverlies ontstaat.

Ventilatie ramen; systeem C

Dit systeem komt veel voor bij woningen die gerenoveerd zijn en goed zijn geïsoleerd. Bij een C-systeem is er sprake van een mechanische afvoer van lucht en natuurlijke toevoer. Als u de mogelijkheid heeft om, zonder hinder te ondervinden van lawaai uit uw omgeving, lucht natuurlijk aan te voeren dan is dit een optie. Dit systeem kent twee varianten; de klassieke en de moderne uitvoering. Bij de klassieke versie wordt er continu lucht afgevoerd. Hierdoor kunt u veel energie kwijtraken zoals type THM90 van Renson. De moderne variant, ook wel bekend als C+, is een intelligent systeem waarbij er alleen lucht wordt gecirculeerd wanneer het nodig is.Dit betreft het type Invisivent EVO van het merk Renson Zo blijft de luchtversheid altijd op peil zonder dat u onnodige kosten maakt. Een energie- en kostenbesparend systeem. De aanschaf duurder dan B door de moderne werkingen, maar kan op lange termijn zeer voordelig uitpakken.

Ventilatie ramen; systeem D

Ook wel bekend als een balansventilatiesysteem. Hierbij is de luchtcirculatie compleet mechanisch. Zowel de af- en toevoer worden mechanisch uitgevoerd. De aanschaf van een dergelijk systeem is een stuk duurder, maar ook hierbij is het zo dat u er veel financieel voordeel uit kunt behalen. Een D-systeem is vaak nodig in zeer goed geïsoleerde huizen, waarbij zowel de luchtafvoer als aanvoer niet natuurlijk kan worden geregeld omwille van de isolatie. Een D-systeem heeft een netwerk van leidingen waarin de circulatie wordt geregeld. Hierbij heeft u volledige controle over uw luchtcirculatie en kunt u net als bij het C-systeem ervoor zorgen dat er niet onnodig geventileerd wordt. Zo bespaart u aanzienlijk veel geld. Ook is er geen open contact met de buitenlucht waardoor u de energiekosten, in combinatie met een goed geïsoleerd huis, kunt verlagen.

Systeem D; de toekomst in ventilatie ramen en deuren

Het D-systeem kent nog een bijzonder kenmerk. Binnen deze systemen is het mogelijk om, denk aan de turbo van een auto, extra energie te benutten om zo nog efficiënter uw woning te verwarmen. Hierbij wordt de koude aanvoer gemengd met de warme afvoer van lucht. De vervuilde warme lucht verlaat uw huis en staat onderweg warmte af aan uw koude aanvoer. Op deze manier hoeft u minder te verwarmen en kunt u aanzienlijk geld besparen.

Ventilatie ramen en deuren – Novorama

Wilt u meer informatie over de EPB-eisen, verschillende ventilatiesystemen en ventilatie ramen of manieren om uw huis beter te isoleren? Of heeft u andere vragen? Novorama heeft reeds meer dan 15 jaar aan ervaring in het vakkundig leveren en installeren van PVC ramen en deuren.

Neem direct contact met ons op voor advies of een gratis offerte op maat!