Prijzen voor het plaatsen van ramen

Ramen laten licht binnen in uw huis, maar spelen ook een belangrijke rol bij de isolatie van uw kamers. Deze isolatie kan leiden tot een aanzienlijk energieverlies als uw ramen te veel lucht binnenlaten, en bovendien uw huis afkoelen. Als dat het geval is, is het tijd om uw ramen te vervangen en deze gids zal u helpen de juiste keuze te maken, aangezien elk raam zijn eigen kenmerken en esthetiek heeft, en zal u ook een idee geven van de installatiekosten, die sterk kunnen variëren.
prijs voor een raam

Prijzen van verschillende ramen

Het vervangen van uw ramen geeft u de mogelijkheid om uw verwarmingskosten te verlagen, de geluidsisolatie van uw huis te verbeteren en uw ramen aan te passen aan uw inrichting. Bij de vaststelling van het budget moet rekening worden gehouden met de aankoop, maar ook met de installatie; hier worden in detail de prijzen vermeld die op de markt worden gehanteerd naar gelang van de modellen en hun kenmerken.

Prijs van een PVC venster

pvc raam
Vandaag de dag vertegenwoordigen PVC-ramen meer dan 65% van de totale markt. Wit van kleur, is het nu het meest gebruikte materiaal en kan gemakkelijk over uw oude kozijnen worden geplaatst, zonder al te veel werk. De prestaties op het gebied van thermische en akoestische isolatie zijn uitstekend. Zij beperken dus het energieverlies en bieden een aanzienlijke bescherming tegen geluidshinder van buitenaf. PVC is slag- en weerbestendig, veroudert goed met de tijd en is zeer gemakkelijk te onderhouden. De prijs hangt af van de grootte van het raam, maar voor een standaardmodel (één vierkante meter) moet u rekenen op een bedrag tussen 100 en 350 euro (tweezijdige modellen).

Prijs van een houten venster

houten raam
Sommige mensen maken van hout een belangrijk element van hun interieur en ongeacht de grootte is het altijd mogelijk voor dit type model te kiezen, vooral omdat u ze vandaag de dag gemakkelijk in eigentijdse decors kunt opnemen. Hoewel ze om de drie jaar een behandeling moeten ondergaan om ze weerbestendig te maken, zijn de thermische en akoestische eigenschappen zeer interessant. Ze zijn zeer duurzaam in de tijd. De prijs varieert naar gelang van het gekozen hout en zal altijd iets hoger liggen dan voor andere modellen. Voor een standaardmodel ligt de gemiddelde prijs tussen 250 en 700 euro.

Prijs van een aluminium venster

aluminium raam
Aluminium ramen komen steeds meer in de mode door hun design, dat een modern tintje geeft. Ze kunnen gemakkelijk aan uw interieur worden aangepast omdat u zelf de kleur kunt kiezen. De gelakte coating is onderhoudsvrij en zeer goed bestand tegen weer en regen. Wat geluids- en warmte-isolatie betreft, bieden aluminium ramen met alle soorten beglazing u een maximale bescherming tegen lawaai en een uitstekende isolatie tegen de koude volgens de huidige normen. Voor grote formaten is het het ideale materiaal, vooral voor schuiframen. Voor standaardmaten ligt het budget tussen 300 en 550 euro.

Prijs van een raam met dubbele beglazing

raam dubbel glas
Dubbele beglazing kan worden aangebracht in een raamwerk van PVC, hout of aluminium en geniet nu bijna altijd de voorkeur bij bouwwerkzaamheden. Samengesteld uit twee glasbladen die van elkaar gescheiden zijn door een luchtlaag, “ruit” genaamd, bezit dubbele beglazing vele eigenschappen die door de gebruikers op prijs worden gesteld. Enerzijds is er de thermische isolatie, die de warmte niet laat ontsnappen en aanzienlijke energiebesparingen mogelijk maakt, en anderzijds de akoestische isolatie, vooral voor mensen die in stedelijke of dichtbevolkte gebieden wonen; twee ruiten bieden noodzakelijkerwijs een betere bescherming dan één ruit.

Wat de veiligheid betreft, is het ook belangrijk op te merken dat het veel moeilijker is een raam met dubbel glas te breken dan een raam met enkel glas en dit kan deel uitmaken van de selectiecriteria. Voor een standaardraam betaalt u tussen € 100 en € 400 per vierkante meter, afhankelijk van de specifieke kenmerken.

Prijs van een dakvenster

dakvenster
Er zijn verschillende soorten ramen beschikbaar voor uw zolder. Ze hebben 3 openingssystemen (door rotatie, projectie of lateraal) en laten u toe licht binnen te laten en de warmte in uw kamers te houden. Hoewel de meeste van deze ramen manueel zijn, afhankelijk van de hoogte van uw plafonds, zijn er gemotoriseerde systemen met afstandsbediening ontwikkeld om het openen en sluiten veel gemakkelijker te maken, hoewel dit duurder is. Een velux dakraam kost tussen de 300 en 800 euro.

Raam deur prijzen

Wanneer u een opening naar buiten (terras, balkon of pad) wilt, om er toegang toe te hebben, is de raamdeur het stermodel! Het laat u ook toe grote ramen aan de gevel van uw huis te hebben en dus een maximum aan zonlicht en lichtinval (uw verwarmingskosten zullen dalen). De prijs varieert sterk, afhankelijk van de gebruikte materialen. U kunt namelijk rekenen op een prijs van 150 euro voor een standaard PVC-vensterdeur tot meer dan 2000 euro voor een op maat gemaakte vensterdeur van hoogwaardig aluminium.

Plaatsen van een raam

Het plaatsen van een venster vereist methode en nauwgezetheid, alsmede een goede uitrusting. Beginnend met de afmetingen, moeten het timmer- en metselwerk volgen. Er zijn in het algemeen drie soorten installatie: de oppervlakte-installatie, die erin bestaat de isolatie tegen de buitenmuur aan te brengen en de dikte door de isolatie terug te winnen. Bij de zogeheten renovatie-installatie wordt het raam op het oude kozijn geplaatst, waarbij van tevoren een raam met de exacte afmetingen van het bestaande kozijn moet worden gekozen. Tunnelmontage is de installatie van het raam in de dikte van de muur (over het algemeen zeer dik).
raam plaatsen

Kosten voor het plaatsen van ramen

Als u het avontuur van het plaatsen van ramen wilt aangaan, raden wij u aan een timmerman in de arm te nemen, om een duurzaam werk te garanderen en de thermische en akoestische isolatie te optimaliseren. Het zal tussen de 1 en 2 uur werk per raam kosten. De kosten variëren naar gelang van de moeilijkheidsgraad van de klus en het aantal ramen dat moet worden geplaatst. Opgemerkt zij dat de installatiekosten lager zijn dan de kostprijs van het raam. Reken op een bedrag tussen 120 en 250 euro per raam.

Belangrijke criteria voor de berekening

De criteria om een idee te krijgen van de kosten voor het plaatsen van een raam zijn het type raam dat moet worden geïnstalleerd, het type dat de installatie meer of minder gemakkelijk maakt, de grootte van het raam, of het nu een standaardformaat raam of een erker is. De ligging van uw huis, het aantal te plaatsen ramen en de keuze van de dienstverlener zijn allemaal belangrijke elementen bij de berekening.

Waarom zou ik naar een professional gaan?

Het vervangen van uw ramen kan een lastig project zijn. Als u zich geen perfecte klusjesman voelt, is het sterk aan te bevelen om naar een vakman te gaan die u een onberispelijke kwaliteit van het werk kan garanderen, volgens de geldende normen, rekening houdend met de moeilijkheden van het terrein en binnen een termijn die noodzakelijkerwijs minder belangrijk zal zijn. Het gaat hier immers om afdichten en isoleren om bescherming te bieden tegen warmteverlies, grillige weersomstandigheden en lawaai van buitenaf. Het onderwerp moet dus zeer ernstig worden genomen.

Raming van de duur van de werkzaamheden

De tijd die nodig is om uw ramen te plaatsen hangt natuurlijk af van het aantal ramen, maar over het algemeen kan het vrij snel gaan. Het is de dienstverlener die deze tijd zal bepalen naar gelang van de verschillende criteria. Maar over het algemeen moet u rekening houden met één à twee uur werk per venster.

Conclusie

Voor de installatie of vervanging van uw ramen hebben we nu de keuze uit verschillende modellen, elk met zijn eigen esthetische kenmerken, maar allemaal met de kwaliteiten van akoestische en thermische isolatie die de consument verwacht. De installatie van ramen is een omvangrijk project en het is belangrijk dit onderdeel, dat aan de normen moet voldoen en een perfect resultaat moet garanderen, niet te verwaarlozen. Door meerdere offertes van vakmensen aan te vragen, kunt u zich gemakkelijk een idee vormen van het te verwachten budget, en u kunt deze nu aanvragen door gebruik te maken van het aanvraagformulier in deze gids.