Het kiezen, prijs en installeren van een vliegenramen

In plaats van beperkt te blijven tot warme, vochtige gebieden, verspreiden de muggen zich nu met grote snelheid en bereiken zelfs droge plattelandsgebieden en bebouwde gebieden. Muggengaas blijft de meest natuurlijke en doeltreffende oplossing om bescherming te bieden tegen muggen, maar ook tegen vliegen, wespen en andere insecten.

De modellen, die op raam- of deurkozijnen worden gemonteerd, zijn gevarieerd en aangepast aan de behoeften van hedendaagse constructies. Wat is het doel van een vliegenraam? Hoe kiest u een model vliegenraam aangepast aan uw behoeften en aan welke prijs? Onder welke omstandigheden en hoe kan een muskietennet worden geïnstalleerd? Hier zijn de antwoorden op deze vragen.
vliegenraam

Waarom een vliegenraam gebruiken?

Raamisolatie is een cruciaal punt, maar het is een vergissing om alleen te denken aan warmte- en geluidsisolatie van uw raam. Een muskietennet is niet alleen een comfortaccessoire. Het belangrijkste gebruik is natuurlijk om het licht aan te laten zonder bang te hoeven zijn voor insecten.

In gebieden waar veel insecten zijn, kan het muskietennet onmisbaar zijn, omdat de angst voor invasies de mensen ervan weerhoudt de kamers te luchten, en de koelere avondlucht de lucht in de kamers verfrist en reinigt en zo de muffe lucht verdrijft ten gunste van beter ademende lucht.

Ventilatie is het hele jaar door nodig, maar in de zomer, bij warm weer, is het van essentieel belang. Het bezit van muskietennetten is dus een gezondheidsprobleem.

Bovendien worden andere insecten door deze bescherming de toegang ontzegd: alle vliegende insecten (vliegen, wespen), mottenlarven, kruipers (spinnen, muggen), maar ook kleine knaagdieren. Een goed beschermd huis is dus minder vatbaar voor ongedierte.

De keuze van een vliegenraam

Vast, oprolbaar, zelfgrijpend, opbouw of paneelmontage. Afhankelijk van uw behoeften en uw budget, kiest u de vliegenraam die bij u past.

Het kiezen van een vliegenraam voor een dakraam

Voor dakvensters zijn er twee soorten vliegenramen mogelijk: vaste of oprolbare.

Een vast scherm wordt in het frame gemonteerd en kan niet worden geopend, maar kan in de winter meestal wel worden verwijderd. Het oprolbare scherm wordt beschermd door de cassette en is beter bestand tegen de koudere maanden.

Voor prijzen van een dakvliegenraam :

 • Vaste schermprijs: van 10 tot 20 euro.
 • Prijs voor een oprolbaar scherm: Vanaf 115 euro.

Het kiezen van een vliegenraam

Voor een raam zijn zowel vaste als oprolbare muskietennetten verkrijgbaar. U kunt het zelfklevende, aanpasbare muskietennet, vastgehouden door een zelf-grijpend frame.

Voor ramen zijn er schuifpaneel- of geplooide, waaiervormige modellen verkrijgbaar.

De prijs van een vliegenraam zal afhangen van het type installatie:
vliegenraam prijs

 • Prijs van een vast scherm: van 30 tot 50 euro.
 • Prijs van een oprolbaar scherm: van 40 tot 150 euro.
 • Prijs van een zelf-grijpend bandscherm: tussen 10 en 15 euro

Het kiezen van een deurhor
Deurschermen zijn het duurst omdat zij een groter oppervlak bestrijken.

Er zijn twee soorten deurschermen in termen van prijs:

 • Prijs van een geplooid muskietennet: zeer variabel, vanaf 115 euro.
 • Prijs van een schuifwand: tussen 100 en 180 euro.

Het installeren van een vliegenraam

Er zijn veel verschillende soorten vliegenraams, en er zijn twee soorten vliegenraams:

 • het kant-en-klare muskietennet, met verschillende opties en openingswijzen,
 • het handgemaakte muskietennet met een frame en stof.

In ieder geval moet het net, om doeltreffend te zijn, volgens bepaalde regels en stappen worden geïnstalleerd.

Vóór de installatie van het scherm: opmeten, accessoires

Om te beginnen is het belangrijk om metingen te verrichten. Om doeltreffend te zijn moet het scherm de volledige opening bedekken zonder vrije luchtstroom, maar het mag het openen/sluiten van het raam, de deur, de erker of het dakvenster niet hinderen. Het raam of de deur moet worden geopend en het kozijn moet worden opgemeten, zodat de hor gemakkelijk kan worden aangebracht.

De huidige modellen vliegenraamren worden geïnstalleerd in de deur- of raamopening, in de richting van de opening. Indien de deur of het raam naar binnen wordt geopend, wordt de hor in het buitenste gedeelte van de opening geplaatst. Bij een naar buiten openende opening daarentegen wordt zij aan de binnenzijde geplaatst.

Met uitzondering van zelfgemaakte schermen, hebben in de handel verkrijgbare schermen allemaal een openings- en sluitsysteem. Zij worden dan verkocht in de vorm van een kit met standaardmaten, waarvan sommige delen kunnen worden bijgesneden om aan uw maten te voldoen: deze worden “recutters” genoemd.

Als u voor de kit-oplossing hebt gekozen, hebt u een ijzerzaag, een boormachine (voor een vastgeschroefd model), een schroevendraaier, een waterpas en een meetlint nodig.

Om er zelf een te maken, heeft u houten latjes nodig van 1 à 2 cm dik en 4 à 5 cm breed, 4 kleine platte vierkantjes, een zaag, een nietmachine voor meubelbekleding of kleine spijkertjes. Natuurlijk heb je ook muskietengaas nodig. Dit wordt vaak verkocht op rollen en is gemakkelijk verkrijgbaar in grote doe-het-zelfzaken.

<3>Installatie van het scherm

Als u van plan bent om zelf een vliegenraam te monteren, moet u beginnen met :

 1. Monteer het frame, waaraan u vervolgens de stof kunt bevestigen. Zaag daartoe de latten met de zaag op de maat van uw raamkozijn en bevestig ze vervolgens met de platte beugels. Controleer of het kozijn dat u zojuist hebt gevormd goed in de raamopening past. Alles wat overblijft is de stof vastmaken.
 2. Knip de stof op de grootte van de helft van het frame met een extra 2 cm vouw. Vouw deze rand over zichzelf heen en zet de stof gelijkmatig vast met nietjes of spijkertjes. Als u spijkers hebt gekozen, zorg er dan voor dat ze niet aan de andere kant uitsteken.

Voor oprolbare schermen, die zeer populair zijn in de handel, moet u :

 1. Meet de bovenste cassette en pas de lopers erin om te vergelijken met de maten van uw raamkozijn.
 2. Als de geleiders eenmaal verwijderd zijn, kunt u ze op de juiste maat knippen en vijlen. Om de cassette opnieuw te snijden, moeten alle kleine onderdelen aan het uiteinde zorgvuldig worden verwijderd. Bereken de hoeveelheid te verwijderen cassette, omdat u de hele cassette aan één kant gaat doorsnijden.
 3. Nadat u de onderdelen aan de rechter- en linkerzijde volgens de instructies opnieuw hebt geplaatst, kunt u de plaatsing van de geleiderails en de rails zelf voorbereiden. De geleiders worden op het raamkozijn bevestigd met behulp van een kleefsysteem of een schroefsysteem, door gaten te boren op de plaatsen die op de geleiders zijn aangegeven. De twee ophangsystemen worden dan op de lopers geklemd. Wacht tot de cassette geïnstalleerd is alvorens ze definitief vast te zetten.
 4. Om de cassette in het venster te installeren, raadpleegt u de instructies, aangezien niet alle modellen hetzelfde systeem hebben, u moet dan schuin te werk gaan, van rechts naar links, en met een waterpas controleren of het recht is. Tenslotte kunt u de lopers vastzetten en ervoor zorgen dat ze ook recht zijn.