Rolluiken kiezen: vergelijking van types, materialen en prijzen

Rolluiken zijn geen onbeduidend element op een gevel, ze geven uw huis karakter. Ze beschermen je ook tegen licht, kou en blikken. Dus hoe kies je je luiken? De keuze is moeilijk tussen klassieke draailuiken, schuifluiken, rolluiken, vouwluiken, manueel of elektrisch. Welke materialen moet u kiezen en vooral, met welk budget moet u rekening houden? We vertellen je er alles over!
rolluik

Vergelijking van luiken: openingstypes, materialen, prijzen

Luiken zeggen veel over uw karakter: ze kondigen de stijl van uw gevel aan, ze beïnvloeden de isolatiekwaliteit van uw woning en de veiligheid ervan. Kies uw luiken niet willekeurig!

Vergelijkende tabel van rolluikprijzen naar gelang van hun kenmerken in 2022:

Soorten rolluiken

Scharnierende luiken

scharnierend luik
Dit zijn de bekendste luiken, maar ook de meest traditionele. De panelen vouwen zich neer tegen de muren van het huis. Ze kunnen gemaakt zijn van hout, PVC of aluminium. Ze zijn zeer bestendig en isolerend, kunnen worden gepersonaliseerd en zijn gemakkelijk te vervangen. Er wordt gezegd dat ze een Franse opening hebben.

Draaibare luiken kunnen worden geïnstalleerd op verschillende soorten ramen met verschillende configuraties: regenpijpen, balkons of dakgoten, muursteunen, plinten (massief deel onder het glas)…

Ze kunnen binnen of buiten het huis worden geplaatst. Wat de veiligheid betreft, is het mogelijk om :

 • Versterkingsstaven
 • Sloten op een of meer panelen
 • Sloten of veiligheidsrails

Jaloezieën

Jaloezieën zijn luiken met twee panelen die van en in een woning sluiten. De luiken bestaan uit horizontale lamellen die, afhankelijk van het model, schuin staan en op verschillende afstanden van elkaar zijn geplaatst. Door deze constructie kunnen de luiken lucht laten circuleren, zelfs wanneer zij gesloten zijn.
Jaloezieën
Er zijn drie standen van de lamellen:

 • Opengewerkt, “Amerikaanse stijl”, met afgeronde hoeken
 • Niet-opengewerkt of samengevoegd, gemonteerd zonder spleten
 • Latten, “Franse stijl”.

Wat de structuur van de rolluiken betreft, zijn er verschillende modellen rolluiken:

 • Gedeeltelijk opengewerkt (massieve luiken onderaan en jaloezieën bovenaan)
 • Totale opening (op alle luiken gemonteerde jaloezieën)
 • Met een lager frame dat omhoog kan (zoals de Nice rolluiken)

Rolluiken

Ze werken volgens hetzelfde principe als zonneschermen. Overdag opgerold in een doos boven het raam (deze kan zichtbaar of verborgen zijn), zijn ze het veiligst.
Rolluiken
De rol in de kast kan extern of intern zijn, en de kast kan onder de bovendorpel van het raam of aan de gevel worden geplaatst. In de bouw kunnen ze rechtstreeks in de muur worden geïnstalleerd, onzichtbaar van binnen en van buiten!

Schuifluiken

Aantrekkelijk en discreet onderscheidt het schuifluik zich van andere zwenk-, vouw- en rolluiken dankzij het slimme openingssysteem.
Schuifluiken

 • Enkel spoor, met één of twee luiken
 • Twee-richtingsverkeer, met twee tot vier vleugels

Zeer trendy, het rolluik opent in een halve cirkel, en het schaarmechanisme maakt het mogelijk schuifluiken te openen en te sluiten zonder dat het mechanisme zichtbaar is, zowel bij het openen als bij het sluiten.

Zij zijn verkrijgbaar in alle materialen en zijn zeer aangenaam om te openen, op voorwaarde dat de kwaliteit en de installatie in overeenstemming zijn met de regels van het vak. De bevestiging moet stevig zijn, want bij sterke wind kan uw rolluik onder druk komen te staan.

Wat de esthetiek en de isolatie van de panelen betreft, kunt u het type vulling kiezen: er zijn bijvoorbeeld massieve panelen of panelen met louvres. Deze laatste bestaan uit lamellen die meer of minder uit elkaar liggen, afhankelijk van de behoefte aan licht.

Vouwluiken

Het vouwluik verdwijnt uit de gevels van flats en huizen, maar het wordt nog steeds geïnstalleerd om aan bepaalde behoeften te voldoen:

 • Wanneer ramen dicht bij elkaar zitten en klein van formaat zijn
 • Wanneer de opening van een traditioneel luik wordt belemmerd door een goot of een reling

Gemotoriseerde rolluiken

Een gemotoriseerd rolluik is bovenal gemakkelijk en comfortabel in het gebruik. U hoeft uw rolluiken niet meer handmatig naar beneden of naar boven te doen. Geen pijn meer in de armen of rug, vooral als het raam niet gemakkelijk bereikbaar is. Niet meer rond het huis lopen om je luiken te sluiten. Met een eenvoudig gebaar kunt u een of meer rolluiken in uw huis tegelijk bedienen.
Gemotoriseerde rolluiken
In ieder geval is het voor alle typen luiken, behalve vouwluiken, mogelijk een motorisatie toe te voegen om elektrische luiken te hebben. Dit is praktisch, vooral in de winter of voor ouderen. In combinatie met een domoticasysteem maakt dit het dagelijks leven gemakkelijker. De installatie kan door uzelf worden gedaan als u een goede klusser bent in het geval van draaiende rolluiken, maar wij raden u aan een professional in te schakelen in het geval van rollende of schuivende rolluiken.

Ongeacht het systeem is de deskundigheid van een vakman vereist.

Goed om te weten:
Voor uw comfort kunt u uw rolluiken motoriseren en automatisch maken dankzij het domoticasysteem, dat geprogrammeerd is om dit automatisch te doen op bepaalde momenten van de dag of naargelang het licht. Praktisch, innovatief, comfortabel: tijdsbesparing gegarandeerd!

Rolluik materialen

Aluminium

Aluminium is het meest duurzame materiaal. Het biedt een goede geluids- en warmte-isolatie. Praktisch, het vergt weinig onderhoud (een eenvoudige wasbeurt met water en een mild detergent volstaat) en het is geschikt voor grote ramen. Het moderne ontwerp en het ruime kleurengamma zullen uw leefruimte een mooie decoratieve toets geven. Het enige nadeel is dat aluminium nog steeds het duurste materiaal is.

Hout

Dit mooie en bestendige materiaal biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen en is bestand tegen zware weersomstandigheden. Aangezien er een breed scala aan houtsoorten bestaat, is het van essentieel belang een houtsoort te kiezen die een zekere levensduur van het rolluik garandeert. Hout is een materiaal dat gemakkelijk kan worden aangepast en geschikt is voor zowel oude als nieuwe woningen. Wat het onderhoud betreft, moet naast het regelmatig schoonmaken met een doek, om de twee jaar een laagje houtbeits worden aangebracht.

PVC

Het goedkoopste materiaal, PVC, is vooral geschikt voor kleine ramen. Het is ontworpen om weerbestendig te zijn. PVC-luiken bieden een goede thermische isolatie en zijn gemakkelijk te onderhouden door ze regelmatig met water te wassen.

Combinatieluiken hout/aluminium of PVC/aluminium

Combinatie-luiken van hout en aluminium zijn minder duur dan volledig aluminium luiken. Hout-aluminium schrijnwerk is iets duurder, maar heeft een langere levensduur dan traditioneel schrijnwerk.

Hoeveel kost het om uw rolluiken professioneel te laten installeren?

Type Minimumprijs Maximumprijs
Rolluik installatie 90 € 110 €
Plaatsing van 2 draailuiken 200 € 240 €
Rolluik installatie (op maat gemaakt materiaal met installatie) 300 € 1. 200 €
Metalen rolluik installatie 100 € 600 €
Aluminium rolluik installatie 135 € 700 €
Composiet rolluik installatie 175 € 800 €
PVC rolluik installatie 200 € 900 €
Houten rolluik installatie 200 € 2.500 €