PVC-raam prijzen

PVC-ramen bieden echt comfort voor een prijs die begint bij ongeveer 350 € voor levering en plaatsing. U bent dan beschermd tegen de zon en de regen die uw houten ramen voortijdig doen verouderen. Bovendien bieden ze, als ze relatief oud zijn, bij lange na niet de waterdichting en isolatie, zowel thermisch als fonisch, die ze zouden moeten bieden. Hier is alles wat u moet weten over deze ramen.
pvc raam

Waarom een PVC raam?

Het valt niet te ontkennen, het eerste voordeel van een PVC venster, dat veel huishoudens zal doen kiezen voor dit materiaal, is de laagste kostprijs die dit materiaal mogelijk maakt. Maar de prijs zou niets zijn als die niet werd gecombineerd met andere kwaliteiten, waaronder thermische prestaties die zelfs duurdere materialen, zoals aluminium, niet bieden.

Een ander voordeel is dat het zeer weinig onderhoud vergt, dat bestaat uit een eenvoudige schoonmaakbeurt met spons en zeep, terwijl hout regelmatig moet worden geverfd of gebeitst.

Afhankelijk van of u kiest voor een eerste prijs of een topklasse raam, bedraagt de levensduur van een PVC raam over het algemeen tussen 20 en 40 jaar. Een van de problemen is het gewicht van de beglazing, dat een betrekkelijk licht materiaal kan verzwaren en licht kan vervormen, waardoor het zijn thermische functie gedeeltelijk verliest.

Een ander probleem zal zijn dat het minder goed bestand is tegen zeer grote formaten, met minder stevigheid dan hout en aluminium, maar een beperking die meer in overeenstemming is met de traveeën dan bij PVC-ramen.

De kleur van PVC

PVC-ramen kunnen worden getint, maar in tegenstelling tot de tinten die vroeger bestonden, zijn ze iets beter bestand tegen de inwerking van de zon. Er zijn ook afwerkingskleuren die bijvoorbeeld hout of andere materialen imiteren. De basiskleur van PVC is echter ondoorzichtig wit, dat ook het duurzaamst is en als referentieprijs voor de toekomst zal dienen.

Prijzen van de verschillende soorten beglazing in een PVC venster

De prijs van de beglazing heeft uiteraard een invloed op de prijs van het PVC venster. Het principe van enkele beglazing is bijna volledig verdwenen sinds de RT 2012 een warmtecoëfficiënt van minder dan of gelijk aan 1,6 voorschrijft. De norm is nu die van dubbele beglazing, die als volgt wordt gedefinieerd: 4/16/4, d.w.z. 4 mm glas aan elke zijde, omgeven door 16 mm argongas. Dit type beglazing kost alleen al ongeveer 280 € per m².

Er zijn dus verschillende soorten speciale dubbele beglazing.

 • 4/16/4 dubbele beglazing, maar met lucht in plaats van argon gas. Alleen al de beglazing kost ongeveer 150 euro per m².
 • 4/20/4 dubbele beglazing: nog beter isolerend voor koudere gebieden.
 • Geluidsarme en akoestische dubbele beglazing: het glas is nog dikker en de isolatie is versterkt voor geluidsisolatie in woningen in de buurt van drukke verkeerszones.
 • Inbraakwerende dubbele beglazing: ontworpen om te voorkomen dat het glas bij een inbraak versplintert, door een speciale folie aan te brengen die het glas op zijn plaats houdt. Soms vereist door verzekeringsmaatschappijen, vooral voor gelijkvloerse appartementen. Beglazing samengesteld uit lucht, de prijs van beglazing alleen wordt 200 € per m².
 • Dubbele beglazing met versterkte akoestische isolatie: ontworpen voor extreme geluidssituaties, met 10/14/4 beglazing die het geluid van buitenaf onderdrukt.
 • Driedubbele beglazing: soms gebruikt in sommige passiefhuizen. Hoewel het in koude streken wordt aanbevolen, is het niet aan te bevelen omdat het te veel aan de zon is blootgesteld. Bovendien is het erg zwaar en niet de beste oplossing voor pvc-schrijnwerk.

Beglazing

Prijs inclusief installatie, exclusief reiskosten.

Enige beglazing

van €60 tot €120 per m²

dubbele beglazing enkele

van €90 tot €150 per m²

dubbele beglazing met argon gas

van 150 tot 200 € per m²

dubbel glas inbraakwerende ramen

van €230 tot €250 per m²

dubbele beglazing met versterkte thermische isolatie

van €210 tot €230 per m²

dubbele beglazing met versterkte geluidsisolatie

van €200 tot €220 per m²

Vervangen van de beglazing van een bestaand PVC raam

Het vervangen van de beglazing van een PVC venster kan op twee manieren gebeuren:

 • het te vervangen omdat het glas beschadigd is;
 • vervangen omdat je op zoek bent naar een efficiënter raam.

Dan zijn er technische vragen die alleen uw vakman kan beantwoorden:

 • In de eerste plaats moet ervoor worden gezorgd dat de ruit in een voldoende goede staat verkeert om deze operatie mogelijk te maken, die in verhouding tot de prijs van een nieuw model vrij duur kan zijn. Het belang ligt hoofdzakelijk in het zeer gemakkelijke verwijderen en opnieuw installeren van de eenheid, aangezien het voldoende is de vleugels te verwijderen en ze weer terug te plaatsen.
 • U moet er ook zeker van zijn dat de vleugel sterk genoeg is om het extra gewicht te weerstaan bij de overgang van enkel naar dubbel glas, bijvoorbeeld.
 • Ten slotte moet u ervoor zorgen dat de nieuwe dikte van de beglazing in de sponning past.

PVC-kozijnen zijn over het algemeen niet geschikt voor dikkere beglazing dan het origineel.

De enige mogelijkheid tot wijziging is dan het vervangen van een beglazing door een identiek model met slechts een doorgang van gelaagd glas of zelfreinigend glas, waardoor de uiteindelijke dikte niet verandert. Of om de beglazing te vervangen omdat die kapot is. De prijs is dan dezelfde als in de vorige tabel.

Prijzen van standaard PVC ramen

Er zijn veel verschillende soorten raamopeningen, die verschillende prijzen hebben:

openslaande ramen

1-ruits raam b x h

Prijs in aanbod

60 x 60 cm

250 €

60 x 80 cm

300 €

60 x 100 cm

310 €

80 x 80 cm

320 €

80 x 100 cm

340 €

2-ruits raam b x h

Prijs in aanbod

100 x 100 cm

500 €

100 x 120 cm

600 €

100 x 130 cm

620 €

100 x 140 cm

640 €

100 x 150 cm

660 €

Prijzen voor draaikiepramen

raam 1 openslaand b x h

Prijs in aanbod

60 x 60 cm

330 €

60 x 80 cm

380 €

60 x 100 cm

390 €

80 x 80 cm

410 €

80 x 100 cm

420 €

Prijzen voor vensters met schuine kanten

l x h

Prijs in aanbod

40 x 40 cm

250 €

60 x 40 cm

270 €

60 x 60 cm

290 €

Prijzen voor vaste schuiframen

l x h

Prijs in aanbod

60 x 60 cm

180 €

60 x 80 cm

200 €

60 x 100 cm

210 €

80 x 80 cm

220 €

80 x 100 cm

240 €

Prijzen voor PVC-ramen op maat

Vooral in het kader van renovatie kan het voorkomen dat u niet-standaard afmetingen nodig hebt om uw openingen perfect aan te passen ter vervanging van de bestaande. De prijs is dan ongeveer 20 tot 40% duurder dan de naburige standaardmaat.

Het is ook mogelijk dat deze op maat gemaakte maat gekoppeld is aan originele (afgeronde) vormen, in dat geval kunt u het beste uw vakman om een prijsopgave vragen.

Prijzen voor PVC ramen met luiken

Ter informatie zijn er ook complete PVC-blokken waarin zowel het PVC-raam als het rolluik geïntegreerd zijn. Zij hebben een dubbel voordeel: zij kunnen sneller worden geplaatst, vanwege het blok, en zij zijn nog beter isolerend. Bovendien is de kleur van de hele eenheid volkomen uniform. Er zijn modellen die kunnen worden geïnstalleerd in een sponning (wanneer de muur een sponning bevat waarin het blok wordt geplaatst), in een opbouwpositie (het blok wordt vlak met de binnenmuur geplaatst), of in een tunnel (in de dikte van de muur).

Hier volgen enkele voorbeelden van prijzen voor dit principe:

Flapperende sconce

Raamtype met geïntegreerd rolluik

Afmetingen

Prijslijst alleen voor levering

2 bladeren

75 x 100

280 €

2 bladeren

115 x 120

350 €

2 bladeren

135 x 140

420 €

2 bladeren

215 x 140

550 €

95 x 120

350 €

De plaatsing en prijs van een PVC venster

Voordat u een PVC venster installeert, kunt u uw vakman vragen om het bestaande schrijnwerk te verwijderen. De kosten voor het verwijderen van een raam bedragen tussen de 50 en 100 euro, inclusief BTW.

Voor de installatie van PVC ramen varieert de prijs van 150 tot 200 € TTC in het geval van standaard openingen. Het kan soms oplopen tot 250 € TTC als er preciezere aanpassingen moeten worden gedaan, bijvoorbeeld bij renovatie op maat.

Voor dakvensters kan de rekening nog hoger uitvallen indien speciale apparatuur moet worden gebruikt, zoals voor een venster in een kamer met een zeer hoog plafond. De installatie van een dakvenster kost tussen 200 en 1.000 euro inclusief BTW.

Onderhoud van PVC-ramen

Om ervoor te zorgen dat een PVC venster lang meegaat, is het noodzakelijk het te onderhouden. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt wordt aanbevolen en als u dat niet zelf wilt doen, wegens tijdgebrek of omdat sommige openingen erg hoog zijn, kunt u dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf dat u tussen 25 en 40 € per uur zal aanrekenen. De reinigingstijd is moeilijk te bepalen, afhankelijk van het aantal openingen dat zij komen reinigen en, precies, van het materiaal dat daarvoor nodig is als u dakopeningen hebt die moeilijker te bereiken zijn.